Co je juta?

Juta je přírodní materiál, který představuje spojení elegance, síly a ekologické udržitelnosti.juta (7)

Juta je rostlina původem z jižní Asie, která patří do čeledi slézovitých. Je to druhé nejdůležitější vlákno po bavlně. Tento zázračný materiál se získává z rostliny Corchorus (Jutovník), která se pěstuje v teplých a vlhkých podmínkách tropických a subtropických oblastí Asie a Afriky. Juta je známá svou odolností, lehkostí a schopností dobře absorbovat vlhkost. Díky těmto vlastnostem se stala ideálním materiálem pro výrobu obalů, pytloviny, koberců, nábytku a mnoha dalších produktů.

V první řadě je třeba zmínit, že juta je 100% biologicky rozložitelným a ekologicky šetrným materiálem. Juta dokonale splňuje filozofii "zero waste", protože po skončení své životnosti se může vrátit zpět do země, odkud přišla.

Jednou z nejvýznamnějších vlastností juty je její pevnost a odolnost. Přestože je juta měkká na dotek, její vlákna jsou natolik silná, že se používají pro výrobu pytloviny, provazů, koberců a dalších odolných textilií.

Díky své vysoké propustnosti vzduchu a schopnosti absorbovat vlhkost je juta ideálním materiálem pro balení potravin, zejména pro sušené plodiny jako obiloviny, luštěniny či koření. Juta tedy nejen chrání naše životní prostředí, ale i naše zdraví.

Při pohledu na estetickou stránku juty nás okamžitě zaujme její přirozený lesk a textura. I proto se můžete setkat s termínem "zlaté vlákno". Juta má jedinečnou schopnost dodat každému produktu šmrnc a eleganci.


Odrazka Kde a jak se pěstuje a získává jutajuta (2)
Juta se pěstuje především v Indii, Bangladéši, Myanmaru (Barmě) a Nepálu. Tyto země mají ideální klimatické podmínky pro pěstování juty, a to teplé a vlhké počasí s dostatkem srážek. Pěstování juty začíná v období monzunů, kdy je zajištěno dostatek vláhy pro růst rostlin. Semena juty se vysévají do země a během 4-6 měsíců roste Corchorus do výšky až 3 metrů. Rostlina juty roste rychle a není třeba téměř žádných hnojiv nebo pesticidů.

Při sklizni juty je důležité postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození vláken, která tvoří její cennou část. Sklizeň probíhá ručně - pracovníci odstraňují listy a pečlivě střihají stonky tak, aby nedošlo k narušení struktury vláken. Poté se stonky svazují do snopů a namáčejí ve vodě na několik dnů. Tento proces, známý jako retting, pomáhá oddělit vlákna od dřeva.

Jakmile je retting dokončen, nastupuje další fáze zpracování - tzv. strikání (dekortikace). V této fázi se odstraní vnější kůra a zbývající vlákna se ručně nebo strojně čistí od nečistot a dřeva a následně se suší na slunci a pak mohou být zpracovány do různých výrobků. Výsledkem je světlé, hedvábné vlákno, které může být následně předeno do nití.juta (3)

Odrazka Inspirace z juty
Juta je symbolem harmonie mezi člověkem a přírodou. Jejím pěstováním nejen že podporujeme udržitelnost životního prostředí, ale také pomáháme poskytovat obživu milionům farmářů a pracovníků v zemích, kde se juta pěstuje. Juta je dokonalým materiálem pro ty, kteří hledají spojení s přírodou a touží po etickém životním stylu.

Představte si domov plný předmětů z juty - od rohožek na podlaze po košíky na ovoce či květiny ve vázách. Každý kousek vypráví příběh o lidech, kteří pečlivě sklízeli a zpracovávali vlákna, aby vytvořili tyto krásné a funkční produkty. Tyto předměty nejen zdobí váš interiér, ale také vám každodenně připomínají hodnoty udržitelnosti a péče o planetu.
IMG_3615
Jako stromy v lese se juta spojuje s ostatními přírodními materiály, jako je bavlna, len nebo konopí, a vytváří tak harmonický celek. Ať už se rozhodnete pro doplňky z juty nebo se jí stane hlavním prvkem vašeho bydlení či módy, juta vám poskytne hřejivý pocit blízkosti přírody a inspiraci pro další kroky směrem k udržitelnému životnímu stylu.

Je to materiál, který nás inspiruje k tomu, abychom žili šetrněji a harmoničtěji s naší planetou. Ať už jde o ekologické tašky, krásné koberce nebo sociální dopad na životy farmářů - juta je zkrátka neocenitelným pokladem pro nás i pro budoucí generace.